Кои храни не трябва да поставяме никога в микровълновата фурна

1 949

Кои храни не трябва да се поставят в микровълновата фурна

Вие сигурно знаете основните,но ние ще ви помогнем да обогатите знанията си.В микровълновата фурна не трябва да поставяте пластмаса която не отговаря на спецификациите,алуминиеви конструкции ,алуминиево фолио и общи метални предмети.
Какво се случва обаче с храни, които се превръщат в … токсични бомби, когато се поставят в микровълновата фурна?

През последните години микровълновата фурна се превърна в един от най-важните кухненски уреди.В действителност почти всички загряваме храната си или си печем деликатеси / пуканки/ в микровълновата.
По принцип днешните технологии са свели до минимум рисковете от микровълните печки върху здравето ни,но това не важи за 6 храни, които не трябва никога да поставяме в микровълновата.
Твърдо сварени яйца:

Със или без черупка, когато цялото яйце се затопля в микровълнова фурна, влагата вътре създава изключителна концентрация на пара, и създава същият механизъм като на тенджера под налягане, до точка, където жълтъка може да експлодира! Още по-страшно е,ако яйцето не се спука в микровълновата, а по-късно, което означава, че горещият жълтък може да експлодира в ръката ви, в чинията ви, или дори в устата ви.

За да се избегне превръщането на вашите яйца в … пара-бомба, по-добре не ги поставяйте в микровълновата.

Майчино мляко /кърма/

Много млади майки го правят. Вместо да кърмят на момента поставят кърмата в контейнери, замразяват я и след това я затоплят за да нахранят бебето си.В това няма нищо лошо ,стига да не се подгрява в микровълновата фурна.Храните в микровълновата фурна не се затоплят равномерно,а най добре е да избягвате пластмасата дори и ако тя е от разрешените за микровълнови фурни.
Правилният начин за подгряване е в Бен Мари или в стъклена чаша или контейнер.

Месо консервирано или обработено:

Преработените меса или консерви съдържат химикали и консерванти, които удължават живота на рафтовете в супермаркетите. За съжаление претоплени в микровълновата печка, тези вещества могат да влошат и заплашат здравето ви. Микровълновото облъчване допринася за образуването на холестерол и окислени продукти , които се знае, че са по- вредни за артериите от обикновеният холестерол.

Ориз:
Сред тези храни е и и оризът.При готвене или претопляне на ориз в микровълнова печка може да получите хранително отравяне. Суровите ориз може да съдържа спори на бактериите (EN репродуктивна гъбична клетка), които оцеляват при готвене в микровълнова печка. Когато оризът се изкара от фурната и се остави при стайна температура, тази клетки, ако не са напълно изчезнали ще се размножават и може да причинят диария и повръщане.

Пиле:

Тъй като микровълните не затоплят равномерно всички части на месото трябва да избягваме претоплянето на месо в микровълновата печка. Пилето има много протеин,а протеинът трябва да се затопля равномерно, по- време на затоплянето в микровълновата протеина се разграждат по-бавно или по-бързо в едно и също парче в резултат на което се получава химична реакция,която няма да ви отведе до болницата, но може да предизвика проблеми в стомаха ви.

Зеленчуци и корени:

Без значение колко искате да запазите целина, зеле, или спанак за някое следващо ядене. Трябва да знаете , че ако претопляте спанак например, трябва да го направите в тигана, а не в микровълнова печка. Защото високите концентрации на нитрати в зеленолистните се превръщат в токсини, когато се нагряват отново. Микровълновата печка превръща нитратите в нитроензимини, които са канцерогенни и вредни за човешкият организъм.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.