Стевия – дали е обезопасна и здравословна?

1 865

Ние всички знаем, че захарта не е здравословна, особено в излишък. Повишена информираност относно проблемите с консумацията на захар, са довели до развитието и използването на заместители на захарта.

Някои от тези заместители са вредни, а някои са полезни алтернативи. Повечето алтернативни подсладители на пазара са изкуствено създадени и имат множество странични ефекти. Други, като мед или кленов сироп, имат малко повече ползи за здравето преработени , отколкото захар , но все още са високо съдържание на видове захар като фруктоза.

Един подсладител, който често се губи на фона на объркването е Стевия…

Какво е Стевия?

Стевия е билка, родом от Южна Америка, макар че сега расте в целия свят.

Това е естествено много сладко растение и счита 100-200 пъти по-сладко от захарта, което не повишава нивото на кръвната захар, както захар и други изкуствени подсладители правя.

Тя е била използвана като подсладител и лечебно растение в различни култури по целия свят в продължение на векове.

За съжаление, докато листа от стевия (в прясна или сушени форма), е естествен билков подсладител, то много от съвременните форми на стевия, са обработени. В действителност, популярните прахообразни форми на стевия минават през десетки стъпки по време на обработката на избелване с химическа промяна.

Има две съединения в стевия , които са отговорни за сладостта : Stevioside и ребаудиозид A.

Ребаудиозид А е най-често се екстрахира и се използва в стевия прахове и подсладители, но обикновено не е единствената съставка. В действителност, повечето стевия подсладители на пазара съдържат добавени еритритол от царевица, декстроза или други изкуствени подсладители .

Stevioside само съставлява около 10% от сладостта на стевия , но също така има обичайно горчив привкус, заради който много хора не харесват стевия. Той също така съдържа повечето от полезните свойства на стевия, които са от ползи за здравето.

Дали стевия е безопасна?

За да отговорим на този въпрос, е важно да се прави разлика между обработени форми на стевия и естествено срещащи се билкова форма .

ПРОТЧЕТИ ОЩЕ: Какво е Стевия?

Стевията като зелено растение можете да се отглежда у дома или в задния двор или да се намерят сушени листа или тинктура, са форми, за които се смята, че са безопасни и дори има ползи за здравето.

Прахът от стевия, взе още се изучава дали е полезна зарди химичния процес, до достигне крайната си бяла прахообразна форма.

Предимства на стевия (в естествена форма)

стевия като лечебно растение е била използвана в продължение на векове , но също така е проучен наскоро за своите ползи за здравето.

Едно проучване в комбинация с плацебо е установило, че редовната консумация на стевия може да помогне за намаляване на кръвното налягане при пациенти с лека хипертония.

Друго проучване установява, че стевията може да има потенциал да намали растежа на ракови клетки на гърдата, въпреки че това не е било широко разпространено като информация.

Последващи проучвания са открити потенциални ползи за намаляване на кръвната захар и за избягване на други видове рак.

ВИЖ: Какво е инсулин и как се отразява на нашето здраве и загуба на мазнини?

В допълнение, повечето хора, които консумират стевия го използват като алтернатива на захарта.

Рискове от консумация на стевия

Дори и в естествена форма , има и някои потенциални рискове от използването на стевия .

Тя има изключително сладък натурален вкус, който не засяга нивото на кръвната захар.

ВИЖ: 8 начина да подобрите инсулиновата чувствителност

Въпреки, че това логично има потенциален недостатък. Тялото очаква промяна на кръвната захар при консумация на сладки храни. Някои експерти предполагат, че това може да предизвика стрес в организма , когато той очаква покачване на кръвната захар и това не се случи. Въпреки че това не е доказано.

Какво мислиш? Дали вашето семейство ще е спокойно да използва стевия?

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.