Детски тикове

1 010

Едни от най-досадните навици на децата са различните тикове, тоест, подсъзнателни и автоматизирани, повтарящи се движения на лицето и тялото. Тези нервни контракции, които по принцип са, премятане на косата, потрепването на веждите, докосването на нослето, се появяват най-често между 5 и 6 годишните и в повечето случаи е преходно явление. Освен движищете тикове, съществуват и тъй наречените говорни тикове, които често се придружават от повтарящи се изречения на лицето или по-пикантни думи. Децата с такъв говорен тик, повтарят подсъзнателно последното изречение което чува от някой друг. Всички тези тикове, които се усложняват когато детето е уморено или изнервено/притеснено, в повечето случаи създават по-натоварена атмосфера в къщи и училището.

КАК ДА СЕ ПРЕБОРИМ

За щастие, са малко случаите в които детските тикове се превръщат в хронични. По принцип, идват и си отиват след няколко месеца или най-много след 1 до 2 години, без да оставят следи върху детето. Въпреки това, ако детето ти има някакъв тик който съществува дълго време, ще трябва, без викания и без наказания, да посетиш специалист.

НЕ НА НАКАЗАНИЯТА

Тъй като един тик може да спре за няколко дни и след това да се покаже отново, родителите правят голяма грешка като вярват че детето им има възможността да контролира това положение, но се опитва колкото трябва. Така, го карат на сила и много пъти го наказват, правейки нещата далеч по-лоши, тъй като детето се чувства по-стресирано от цялото това напрежение.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.