Дискалкулия – Колко прави Ех5?

936

Затруднява се да брои, бърка буквата Е със 3, не е добър в събирането и изваждането? Може да не е слаб по математика? Може да има друг конкретен проблем – Дискалкулия.

Дискалкулията е един сравнително нов термин. Както се подразбира от самото му наименование, е един проблем който е “виновен“ за математическите умения и е в категорията “специални математически затруднения“. Децата с дискалкулия се затрудняват да решават математически задачи и всичко друго което има общо с математиката. Смята се че процента на децата с този “проблем“ е между 3-5%. Имат проблеми само с математиката и не е задулжително да покажат и проблем в четенето, правописа и др. Но, може да имат задоволителни резултати по всички други предмети. Става въпрос за едно специално затруднение при ученето, трудна за откриване в сравнение с другите и е нужен специален подход.

СИМПТОМИ

Децата с този “проблем“ имат проблем със смятането и изчислението и се затрудняват в разбирането на математически понятия (на пример: много-малко, голямо-малко). Много по рядко, този проблем влияе в разбирането на геометрията и тригонометрията. За това, трябва да се замислите и да се задействате когато детето ви покаже всичките тези или някои от симптомите които следват:

Не може да чете и пише числа. Често прави грешки с числа, като пропуски, обратни или разбъркани (едно вместо друго).
– Затруднява се да събира,изважда,дели,умножава, било то устно или писмено.
Липса на чувство за време, не прави разлика , дали нещо се е случило в миналото, настоящето или ще се случи в бъдеще.
– Не може да “прочете“ стрелките на часовника.
Затруднява се с определянето на посоки и местоположение и се губи лесно. Не може да “чете“ карти.
– Принципно не научава лесно музикални ноти.
– Затруднява се да играе игри които изискват някакво логическо мислене, да запомня ред,място или да поддържа резултата в други игри.
Не се справя добре с парите.
– Затруднява се да свърши нещо за което е необходимо работа с очите и ръцете едновременно (на пример : преписване).

НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ?
Проблема
Дискалкулия, не се дължи на сензорни дефекти, емоционално разтройство, неправилно обучение или ниска интелигентност на детето. Все още не е открита причината за този проблем. Въпреки това, разбира се, съществуват много теории които казват че проблема може би се причинява от проблемни функции на някои точки на мозъка (да знаем че е много лесно да виним мозъка за всичко).

КАК СЕ ПОСТАВЯ ДИАГНОЗА

Колкото по-бързо се открие проблема , толкова по-успешно ще бъде и лечението. Много е важно диагнозата да се постави преди започването на училище, така че Дискалкулия да не затрудни напредването на детето, но и да не увреди психическото му здраве. В друг случай, винаги съществува риска детето да се определи като лош ученик. Оченяването на математическите възможности и знания на детето трябва да стават не от обикновен учител а от специалист педагог и то не случайно срещнат педагог а специализиран в затрудненията на научаване. По този начин, ще избегнете грешна представа , тоест можете да се уверите че детето не е слаб по математика защото го мързи да учи. Поставянето на диагноза става по следния начин:
– Специален тест
– Оценяване на възможностите на детето във всички категории (силни точки, слаби точки, стратегически решения на проблеми, чувствителни фактори)

И СЕГА КАКВО ПРАВИМ?
От момента в който е поставена диагнозата
Дискалкулия, родителите трябва да работят заедно със специалист педагог. Вече е очевидно че лошия успех на детето по математика, не се дължат на липса от учене. Следователно, виканията и наказанията не вършат работа! От тук на татък, специалиста ще даде правилните стъпки за справяне или поне контролиране на проблема.
– Ще открие какво сетиво да използва (вижуален, слухов, зрителен, двигателен) за да може по-лесно да се научи детето.
– Най-важното! Ще уведоми учителя по математика за математическия профил на детето, тъй като учителя е този който всеки ден е в близост до детето и може да увеличи опитите в клас, също така и неговата увереност (на детето).

ДИСКАЛКУЛИЯ И ДИСЛЕКСИЯТА НЕ Е ЕДНО И СЪЩО!

Повечето специалисти смятат че става въпрос за две различни затруднения , които са независими една от друга. Децата с дискалкулия могат да бътдат отлични ученици, да имат отлична визуална памет, богат речник, добрър или отличен езиков напредък (писмено и устно). Това не означава че ако детето ви има дискалкулия не може да има и дислексия (затруднения в четенето, в писането и математиката).

СТРАХ КЪМ… МАТЕМАТИКАТА!

В никакъв случай не трябва да игнорирате и евентуални психологични нагласи и проблеми, възможността детето да е психически разстроено поради неуспеха му в математиката. Ако се е случило това, е много възможно детето да е развило “страх към математиката“ (math’s phobia) . Този страх на децата към математиката влияе в качествения им живот, в професионалните им решения и умението да организират по добре живота си. За това е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да има психологическа подкрепа от детски психолог.

LadyFame съвет: Ако прецените че психолога на който доверявате детето си не разбира от работата си или не се развива приятелско отношение между детето ви и него, по добре го сменете. Много е важно детето да приема специалиста като приятел а не като “лекар“.

Повече за Дискалкулията можете да прочетете в Wikipedia

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.