Говори твоята вътрешна истина с Пета чакра

1 306

Петата чакра , Вишудха, е първата от трите духовни чакри. В областта на гърлото, регулира анатомични региони на щитовидната жлеза, паращитовидната , челюстта , врата, устата, езика и ларинкса . Смята се, че  в петата чакра е отворена, когато слушате и да изразявате себе си чрез по-висша форма на комуникация. Същността на чакрата е комбинацията между вяра и разум. Елементът , съответстваща на петата чакра е етер или пространството, а сетивото е слушане, чуване.

Определете висшата Ви истината

Неподправеното изразяване не е нещо, което идва лесно. Има един деликатен танц между това да казвате каквото искате и да останете тактичен или дипломатичен. Често е по-лесно да се каже какво друго лице иска да чуе, вместо да говори истината . Страхът да не бъдете приети или съдени от друга страна може да попречи на вашия искренно вербално изразяване.

Работата по долните чакри ще ви помогне да се подготвите за това ниво на комуникация. Например, когато балансирате първа и втора чакри, това помага при преодоляването на страха. Отваряне на третата чакра ви помага да се чувствате вашата лична сила и да си имате доверие, за да изразите себе си. Балансирайки четвърта чакра пък ще ви даде знание за това, което е в сърцето и идва от него. След това, когато става дума за вербализиране на вашите нужди, желания и мнения, е по-добре да се определи как да бъдете честен към себе си и другите.

Изразете Вашата истина


Ако сте свикнали да бъдете дипломатични, вместо да каже това, което искате, може да се наложи да се практикува на глас. Утвържденията са полезни при вземането на това, което желаете да бъде реалност. Напишете това, което искате да кажете към другите. Нека да предположим, че искате да попитате шефа си, ако можете да работите от дома си два дни в седмицата, но не сте имали смелостта да попитате. Формулирайте цяло изречение, което ще кажете , когато сте с него. Практикувайте пред огледалото.


Може би ще Ви хареса, ако свкървата/ тъщата ви се обади, че ще дойде да погостува за кратко, но се страхуваше конфронтация. Напишете молбата си и го практикувайте , а може би и да включите няколко отговори, ако смятате, че тя би задала въпроси.

Говорите и слушате със състрадание


Д-р Дейвид Саймън често се приветства до следната древната мъдрост. Той казва , че има три портали, които трябва да се пресекат, преди да се заговори.
Първо, запитайте се: “ Това, което съм на път да кажа, вярно ли е?“
Ако е така , се преминава към втората врата с въпроса: „Това, което съм на път да кажа, необходимо ли е? „
Ако отговорът е “да” , отидете на третата врата и си задайте въпроса : “ Дали това, което съм на път да се кажа, е с приятелски чувства?“


Говорейки висшата истината не значи, че Ви е позволено да причинявате болка или да бъдете критични. Истината от вашата духовна същност трябва да бъде приятелски настроена и състрадателена.


Слушането е друг аспект на петата чакра. Най-високата форма на слушане включва даване на друго лице цялото ви внимание. Това означава, прибра електронни устройства или ги изключите и чакайте да чуете другия човек напълно, преди да отговори.

Отворете и балансиране на Вишудха


Възпяване, пеене, тананикане и четене на глас са чудесни начини за отваряне на петата чакра. В действителност, мантра звук за тази чакра е Хам. Двете Пранаяма упражнения  за  топлина и стимулиране на чакрата на гърлото са Ujjayi и Духът на Лъва.

Във вашата практика по йога, можете да направите поза  камила (Ustrasana), поза мост (Setu бандха Sarvangasana), рамото престои (Salamba Sarvangasana) и Halasana. Тези пози ще стимулират щитовидната и паращитовидните жлези, както и въвеждат енергия в областта на гърлото.


Цветът, съответстваща на петата чакра, е синьо. Скъпоценни камъни , за да балансират тази чакра са сапфир, син топаз, лазурит, аквамарин и тюркоаз.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.