Коренна чакра: Муладхара

1 992

Намира се в основата на гръбначния стълб, тазовото дъно и първите три прешлена. Коренната чакра е отговорна за чувството за безопасност и сигурност в този земен път. Думата Муладхара се разпада на две санскритски думи : Мула означава “ корен “ и адхара, което означава “ подкрепа “  или  „основа“.

Това е първата от чакрите на материята. Затова елементът е земя. Балансиране на кореновата чакра създава солидна основа за отваряне на чакрите по-нагоре. Представете си, че можете да започнете полагане на основите за къща, в която отиваш да живееш за дълго време . A солидна основа, вградена в твърда почва, ще осигури стабилността, която трябва, за да създадете дом, изпълнен с радост за години напред.

Кореновата чакра се състои от каквато и да е основа, която поставите за стабилност в живота си. Това включва вашите основни нужди като храна, вода, подслон и безопасност, както и вашите по-емоционални нужди, като например страх. Когато са изпълнени тези нужди, можете да се чувстват заземен, в безопасност  и сте склонни да се притеснявате по-малко всеки ден.

Независимо дали се чувствате сигурни в момента или не, често има малко общо с това, което имате на ваше разположение и по-общо с това как сте се чувствали в безопасност като малко дете.

Първия етап на развитие – доверието спрямо недоверието – е тясно свързано с развитието на кореновата чакра. Като деца, ако са се грижили  за всичко, което ви е необходимо , за да оцелеете, сте се чувствали сигурни в света. Усещали сте , че светът е място, в което може да се има доверие, за да осигури основните нужди. При подрастването, отделянето от семейство е възможно блокажи на тази чакра.

Дисбалансите в Коренната чакра

Ако има дисбаланс в основната чакра може да изпитате тревожни разстройства, страхове или кошмари. Физически дисбаланси могат да се проявят като проблеми в дебелото черво, с пикочния мехур, с долната част на гърба, краката или ходилата . При мъжете, могат да възникнат проблеми с простатата. Хранителните разстройства могат също да бъдат знак за дисбаланс.

Как да се балансира Муладхара


Докато медитацията все още не Ви свързва с по-високо духовно ниво, тя служи и за заземяване. Може би не винаги е възможно да бъдете в състояние да се доверите, че светът ще ви даде това, което Ви трябва, за да оцелеете , но връзка с вашето Висше Аз и доверие в силата, по-високо от самите Вас ще ви даде това, което трябва да се чувстват сигурни .
Няма значение дали го наричат Съзнание, Майката природа, Бог или Дух . Връзка с универсална енергия ще ви донесе чувство на мир и стабилност. Животните в гората нямат представа дали и кога те ще намерят храна за деня, но все пак имат доверие в природата, че ще се осигури храна за тях.

 

Опитайте това: Сетивото, което съответства на първата чакра е миризмата. Докато медитирате, се фокусира върху върха на носа си, за да балансират коренната чакра.

Асани, звуци, цветове и скъпоценни камъни


Други начини за отваряне на блокиран чакра включват използване на йога, мантри, цветове и скъпоценни камъни.

 

Йога асани, които помагат да се отвори и да се приведе в съответствие Муладхара са:

  • Pavanamuktasana, Позата коляното към гърдите;
  • Janu Sirsansana, Паза главата до коляното;
  • Падмасана, Поза лотос;
  • Маласаня, клекнала поза.


Жените също могат да практикуват упражнения на Кегел, а и мъжете, и жените могат да направят бандха йога – къде заключите или затегнете определени области на тялото си, за да обединят силна енергия и сила за района на първата чакра.


Възпяване или тонизиращ звуци може да ви помогне да се върна да се балансира точно като музиката обединява хората. Звуците създават вибрации в тялото и тези вибрации помагат на клетките да работят заедно в хармония синхронно. Звукът на мантра, която съответства на коренната чакра е ЛАМ.

 

Накрая, но не на последно място, цветовете и камъните също могат да помогнат за равновесие. Цвят на кореновата чакра е червена. Скъпоценните камъни за първата чакра включват червени камъни като: гранат, червен яспис, черен турмалин, и хелиотроп. Можете да поставите скъпоценен камък на територията на чакрата в легнало положение, за да помогне директно.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.