Намерете силата и бойната енергия във вашия Трета чакра

976

Третата чакра се нарича Манипура , което означава  лъскав камък „. Намира се около областта на пъпа, слънчевия сплит и до гръдната кост. Тя е източник на лична сила и самочувствие, бойна енергия и силата на трансформацията. Манипура също контролира обмяната на веществата и храносмилането.


Когато се чувствате уверени в себе си, имате силно чувство за цел и самостоятелно мотивирани, трета чакра е отворена и здрава. Ако трета чакра е извън равновесие, можете да страдат от ниско самочувствие, трудно вземане на решения , и може да имате проблеми с гнева или контрола. Елементът е огън, а цветът е жълт, светъл като слънцето.

Укрепване Вашият вътрешен пламък


Когато имате ясни цели, желания и намерения, можете да се движите напред, за да ги постигнете. Всяка малка стъпка, която правите, докато следвате намерението си, помага за укрепване на трета чакра. Огънят отвътре, наречена Tejas на санскрит, е същия в аюрведическата Доша Питта. Човек със силна Питта е, че вътрешен самоконтрол, които  го тласка напред към целите.


Без значение кой господстващо тип доша имате, можете да впрегнете силата на Манипура да отстоява волята си по здравословен начин и да се постигне всяка целта си. Ако откриете, че сте в застой или на кръстопът и чувствате несигурност по кой път да се тръгне, погледнете към вътрешно чувство във слънчевия сплит за ориентиране.

1. Затворете очи, поставете ръката си над зоната малко над пъпа.
2. Заведете до съзнанието си на проблема или дилемата.
3. Забележете как трета чакра се чувства, когато обмислите изборите си по отношение темата, с която се борите. Ако ръката Ви потъне или усещате гадене може да е насока, че решението не е наред.
4. Ако си представим пред слънчевия сплит правилния избор, може да се почувствате лекота в зоната или дори може почувствате, че дишате по-лесно.

Укрепване на храносмилателния пламък

Храносмилателният огън, наречен Agni, също присъства в третата чакра . За да помогне на Манипура да остане активна и балансирана, дръжте храносмилателната система здрава. Следвайте тези указания за по-мощен Agni :
1. Пийте напитки при стайна температура или леко затоплен; избягвайте добавяне лед.
2. Яжте около две шепи храна на всяко хранене, за да се избегне преяждане.
3. Стойте далеч от пикантни храни, ако сте тип Питта .
4. Вземете малки глътки вода по време на хранене и да се избягват  газирани напитки, алкохол и плодов сок. Пиенето на много течности по време на хранене има тенденция да разрежда храносмилателните киселини, когато пиете алкохол сте по-склонна да се създадат излишни киселини.
5.Нека стомаха почивка между отделните хранения . Похапването не дава времето на  тяло за снабдяване с нов запас Agni, което се случва само, когато стомахът почива.

Подобряване на храносмилането и повишат метаболизма с душане

От третата чакра зависи храносмилането и обмяната на веществата. Лесно можете да се събудим и двете с дихателни упражнения . Уверете се, че стомахът ви не е пълен, преди да започне това дишане.

  1. Седнете удобно с изправен гръбначния стълб и отпуснати рамене;
    2. Започнете с няколко дълбоки вдишвания и издишвания през носа със затворени устни.
    3. Тогава , силно вдишайте през носа, докато издувате долната част на корема и силно издишайте през носа , докато натискате долната част на корема към гръбнака.
    4. Направете полу-вдишване и полу-издишване с бързи темпове. Вие ще се чувствате сякаш сте правите коремна тренировка.
  2. Опитайте в продължение на 10 повторения и след това до 15 или 20. След като сте готови, ще се почувствате изтръпване или нажежено усещане около пъпа .

Балансирайте Третата чакра С асани , звуци , цветове и скъпоценни камъни


Всяко йога поза, която носи топлина в областта на слънчевия сплит е добре за стимулиране на трета чакра . Тези пози включват Navasana (поза лодка) , Matsyandrasana и поза воин.


Звук мантра за трета чакра е РАМ. Възпяване този звук ще ви помогне да се отвори и да балансира чакрата.


Тъй като цветът на тази чакра е жълт или злато, всяко бижу , съответстващо на тези цветове ще ви помогне да се отвори зоната на слънчевия сплит и донесе енергия на далака, черния дроб, панкреаса и стомаха. Жълт топаз, златисто жълто седеф и тигърово око са камъни,  които ще засилят чувството за лична власт.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.