Отворете сърцето си за любовта с Четвъртата чакра

1 044

Четвъртата чакра е в центъра на седемте чакри. Това е мястото, където се срещат физическото и духовното. Четвъртата чакра, също като сърдечната чакра, се намира в центъра на гърдите и включва сърцето, сърдечна сплит, тимусната жлеза, белите дробове и гърдите. Той също така отговаря и за лимфната система . Санскритската дума за четвърта чакра е Анахата, което означава „невредим“. Името подсказва, че под раните и оплакванията от миналите преживявания се крие чисто и духовно място, където не съществува болката.

Когато сърдечната чакра е отворена, в тялото тече свободно любов и състрадание, бързо се прощава и има приемственост и толерантност. Затворената сърдечна чакра може да се даде път на печал, гняв, завист, страх от предателство и омраза към себе си и другите.

Изберете същността на Анахата


Някои хора избират да живеят с оплакванията си. Те са били наранени в миналото от родители, братя и сестри, съученици или приятели. Невъзможно е да се избегнат ситуации, в които някой може да се опита да Ви нарани. Но единствено Ви може да изберете какво да правите с тази болка. И все пак, това не е живот от мястото на Анахата. Човекът, който причинява болка на други идва от място, от страх, невежество или омраза, всички от които представлява една затворена сърдечна чакра. Елементът на Анахата е въздух.


Когато се натъкнете на наранени чувства от миналото си или от настоящето, можете да изберете да ги почувствате напълно, като да ги пуснете или да ги задържи. Позволявайки да си отидат, вие сте в състояние да отвори сърцето си за нови хора и нови преживявания с милосърдие, любов и разбирателство. Задържането на болката Ви кара да изпитвате негативни чувства и ви държи на разстояние от възможност да се обичате. Освобождаването от тези чувства е толкова лесно, колкото правенето на избор. Вашият ум и вашето его може да Ви кажат друго, но това е толкова просто, колкото избора да се отпуснете и да продължите напред.

Емпатия и Доброта  – създаване откритостта


Разхождайки се в обувките на друг човек не е лесно работа, но може да бъде полезно в изграждане на чувство за съпричастност. За да си помогна в създаването на съпричастност и състрадание, аз обичам да играя една игра, наречена „Ами, ако…?“ Когато се натъквате на човек, който е Ви неприятен или който се е отнасял лошо в миналото, бързо намислете няколко сценария. Така например, си задайте въпроса: „Ами ако този човек има просто лош ден?“ или „Какво става, ако този човек просто е загубил работата си?“, „Ами ако тя току-що научила, че мъжът й има връзка?“, „Ами ако той е просто диагностициран с болест?”. При създаването на тези истории, от които възможностите са безкрайни, вие започвате да усещате съпричастност към другия човек и неговата ситуация. Този метод ще ви отведе далеч от самосъжалението и Егото Ви и прави състрадателни към другия човек.


Сега, нека да предположим, че има член на семейството или близък приятел, който просто повтаря модела на нанасяне на обида. Все още можете да предложите любов и състрадание или от разстояние или чрез определяне на граници. Във всеки случай, знам, че когато някой реши да ви нарани, това е почти никога за вас. Става дума за него самия.

Дайте любов, за да получавате любов


Най-добрият начин, за да получите любов, е да дадете . Автор и мотивационен говорител, Leo Buscaglia, ни научи, че трябва да се дават и получават 12 прегръдки на ден за оптимално здраве. Така, че давайте получи прегръдки и целувки. Други начини да дава любов:

  • Усмихвайте се на всеки всеки ден, дори и да не чувствате желания за усмивка.  Смехът е заразен.
  • Прости и продължи напред. Животът е твърде кратък, за да таите злоба.
  • Дайте на приятели, семейство и колеги позитивни утвърждения и отношения.
  • Опитайте се да отделите един ден в седмицата, без да критикувате някого или нещо, включително и себе си.

Изпробвайте всяка възможност, за да се насърчи любовта и любящи чувства във Вас. Любовта е валута и каквото и да дадете, ще се върне при вас.

Асани , звуци, цветове и камъни за балансиране на Четвъртата чакра


Всяка йога поза, която се отваря в областта на гръдния кош ще помогне за балансиране на сърдечната чакра . Някои пози включват камила, стоящи лък и други.


Звукът на мантра , съответстваща на четвърта чакра е звук Ям. Специална мантра да помогне за разширяване на любов и състрадание е Ом Мани Падме Хум . Можете да повторите тази мантра по време на медитация, за да получат по-голям достъп до тези качества .
Цветът е изумрудено зелено и скъпоценни камъни , свързани със сърцето са изумруд, малахит, нефрит (жаде) и розов кварц.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.