Събудете вашата креативност: Свадхистхана

927

Втората чакра, Свадхистхана, е известен също като творческа и сексуална чакра. Тя се намира над срамната кост и под пъпа  и обхваща гениталната област. Думата Свадхистхана може да се преведе като „обиталището на Аза“. Елементът на втората чакра е вода , която се свързва със сплотеността . Балансираната втора чакра води до чувство на благополучие, изобилие, удоволствие и радост. Когато тази чакра е извън равновесие, човек може да изпита емоционална нестабилност, страх от промяна, сексуална дисфункция, депресии или зависимости.


Можете да отворите тази чакра с творческа изява и чрез грижа към тялото. Енергията на тази чакра е женствена, пасивна и лунна.

Творчество: Фокусът на Втора чакра


Като хора, това е част от нашата природа като създания. Това творчество може да се изрази като създаване на потомство, но енергията на втората чакра със сигурност не се ограничава само до правенето на бебета. Когато се готвим, печем, или отглеждаме на градина, ние създаваме. Ние създаваме, когато намерим ново решение на стар проблем. Всеки път, когато се вземат суровини, физически или психически, и да ги превърне в нещо ново, ние сме в помоща нашата творческа енергия.


Проблемът с творчеството е, че ние често се обезсърчаваме от творческо усилия, като се започне с образованието. След като премине през фазата на  оцветяване, рисуване или рязане на хартия, е напълно приемливо да се премине към по-креативни дейности. За да отговарят на очакванията на околния свят, понякога хората предпочитат да  се подчинява на правилата и така  губят творческа енергия и по този начин уникални идеи остава нереализирани. Възрастни свикват, че това е правилно. Тогава, когато искат обаче да измислят абстрактно нещо ново, имат нужда от време, за  да го направят.

Играйте като дете, за да пробуди Вашата креативна енергия


Ние може да се чувствате сръчни и креативни в някои аспекти на живота, докато в други сте несръчни. Питай ме да напиша книга или есе и аз може да изпълнява с лекота. Но ако ме накарате нарисувам картина или дори да създадам чудесно ястие без рецепта, която да се следвам, аз се чувствам много повече от способна. Но, ако ми кажат, че трябва да нарисувам хубава картина, защото животът ми зависеше от това, аз най-вероятно ще покажа неочаквани умения за справяне с проблема, който възникнал. Защо? Защото аз ще поема риска да свърша работата.


Причината да спираме да бъдам креативни или сме спрели да приемаме рискове креативно, е че в течение на времето, някой ни казва, че не сме били достатъчно добри или че не можем да го направим. При отварянето на втора чакра, трябва да се поемат рискове и не се страхувайте от провал.


Играта е чудесен начин да се започне този процес. Гледали ли сте едно дете да играе? Едно дете ще прекара няколко часа изграждане на лего кула, пясъчен замък или изискана куклена къща. След това същото дете ще смачка своя шедьовър в един миг и да започнем отначало от нулата, сякаш това не е голяма работа.


Започнете да играе като дете. Ако вашето ястие не се получи, какво от това? Ако цветето Ви в саксия умира за една седмица, засадете още едно. И да, ако новия Ви проект е пълен провал, това не означава, че и с кариерата ти е свършено. Подобно на детето в играта, започнете отново. Имате безкрайно количество творческа енергия в себе си, така че я използвате.

Как да се балансира Свадхистхана

Освен, да сте отворени към креативност в ежедневието си, можете да се балансира втората чакра чрез поддържане на здравословен сексуален живот и грижа за тялото. Свържете се с емоциите си и вижте дали има някакви чувства, който задържате в себе си. Обещайте си, че ще показвате емоциите си по здравословен начин.


Дишането с лявата ноздра се нарича Ида Нади. Това дишане ще помогне за отваряне на втората чакра, тъй като изважда лунна енергия. Просто затворете дясната ноздра с първите две пръстите на дясната си ръка и вдишайте и издишайте през лявата ноздра, само за 8 до 10 вдишвания.

 

Асани, звуци, цветове и скъпоценни камъни


Други начини за отваряне на блокирана чакра включват използване на йога, мантри, цветове и скъпоценни камъни.


Йога асаните, които помагат да се отвори и да се балансира  Свадхистхана са:

 

  • Седнала тазовите кръгове: Седейки в кръстосани крака или полу-лотос поза с ръце на коленете си, направи кръгове с торса си. Обиколи в една посока 5 или 6 пъти, а след това преминете посоки;

  • Баддха konasana (поза пеперуда): В седнало положение, донесе дъната на краката си заедно. Нека коленете си падат по стените и донесе петите в близост до таза. Затягане на торса и сгънете напред;

  • Bhujangasana (поза кобра): Легнете по корем с краката си на пода. Поставете ръцете си под раменете си и бавно повдигнете главата, гърдите, корема и същевременно поддържат военноморска на пода. Не забравяйте да натиснете надолу през срамната кост към тепиха.


Звукът на мантра, която съответства на сакралната чакра е звук ВАМ. Чрез повтарям монотонно повтаряне на ВАМ, вибрациите ще се отворят и да въздействат на тази чакра. Цветът на втората чакра е оранжев и скъпоценни камъни за тази чакра са кехлибар, калцит оранжево, карнеол, или хематит.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.