Целулитът и колко лесно ще го премахнеш

553

В днешно време честа тема на дискусия сред жените е целулита, как се създава, на какво се дължи и как можем да го премахнем. Целулита е взел името си от Френски учени и се отнася до неравномерното разпределяне на мазнините. Конкретно, целулита е в резултат на прекъсване на мастна тъкан, която се намира под кожата поради лошо кръвообращение и в разширяване на мазните тъкани поради задържане и токсични течности.  В резултат – загуба на еластичност на влакната на съединителната тъкан, което води до … появяване видимо на кожата, известено още като „ портокалова кора„.
Важно е да отбележим че, създаването на целулита е независим от затлъстяването, т.е може да се появи и при слаби хора (факт е че при доста слаби жени пак се среща целулит). За разлика от телесното тегло, появяването на целулита зависи от пола, тъй като само на един от сто мъже се среща този „проблем“ (при жените – всяка втора има целулит). Това се обяснява с начина, по който женското тяло е оформено т.е различни слоеве на мазнини на стратегически места.

Целулитът може да се появи във всички части на тялото, но най-често са на бедрата, задните части, вътрешността на ръцете, стомаха, корема и краката. Освен това, в зависимост от това дали се дължи на задържане на мазнини или вода (или и двете), е разделен на три вида: твърд, мек и коалирал.

Самото развитие на целулита се дължи на хормонални промени, свързани с колебания в естрогените , както се получава при пубертета, бременност, раждането и климакс, който води до преразпределение на мазнините в тялото. Въпреки това в днешно време появата на целулит се дължи и на други фактори, като например консумирането на храни, богати на мазнини и сол, кофеин, а също и намален прием на вода.

Като се има предвид, че целулита е натрупването на мастни клетки, които са загубили значителен процент от водата, лечението с храненето е да се избягват храни, които улесняват съхраняването на мазнини и задържането на вода. Препоръчително е:

– Намаляване на консумация на готварска сол и солени храни, като консервирани, осолени, чипс, готови то заведения за бързо хранене. Причината е че солта спомага за задържането на вода.
– Значително намаляване на консумацията на алкохолни напитки, тъй като голямата употреба на алкохол спомага за увреждането на мазните тъкани.
Намаляване на консумация на храни, богати на наситени мазнини, като червено месо, сладкиши, пържени храни, майонеза, сметана, животинска мас, яйца, пълномаслено мляко и млечни продукти с прекалено висок процент масленост. Препоръчва се да се консумират храни, богати на мононенаситени мастни киселини (зехтин) и полиненаситени мастни киселини (рибено масло).
Намаляване на консумацията на прости захари (въглехидрати). Захарта е проста форма а въглехидрати, която се намира навсякъде и е пряко свързана с развитието на целулита. Не само в сладкиши но и в други храни с очевидно съдържание на много захар ( на пример бонбони). За съжаление се намират и скрити и в много храни като, хляб, консервирани храни, сосове, вино , кисело мляко, дори и в храни, които не съдържат захар на теория, но имат фруктоза и се разбиват в глюкоза. Захарта, която получаваме от храната се освобождава в кръвта под формата на глюкоза. Следователно прекомерен прием на захар води до повишени нива на кръвната захар. Тялото за различни фунции изисква едно определено количество на глюкозата. Така че, когато нашата физическа активност и като цяло нашите енергийни нужди, покриват количеството глюкоза която се съдържа в тялото не води до проблем. Въпреки това, когато нивата на кръвната захар са много по-високи от колкото тялото се нуждае за енергия, тогава неизползваното количество на глюкоза (енергия ) се съхранява. Спестяванията се синтензират в черния дроб и мускулите, първоначално и след това се превръщат в мазнини и подкожна мастна тъкан. Конкретно глюкозата свързва свободните мастни киселини, създаващи триглицериди, които са енергийните запаси на тялото под формата на мазнини, по този начин се разширяват мастните клетки и се появяват във формата на портокалова кора.
Приемането на изобилие от плодове, зеленчуци и пълно-зърнести храни (зърнени,тестени изделия, овесени ядки, многозърнест хляб, кафяв ориз и др), които са богати на фибри и вода. Диетичните фибри първо, защото притежават възможността да свързват жлъчните соли, които са отговорни за усвояването на мазнини, второ, защото прекусяват непокътнати стомашно-чревния тракт, което води до премахване на част от мазнината, която получаваме от храната с незабавен ефект да се съхраняват по-малко мазнини. Нещо повече, богатото консумиране на плодове и зеленчуци спомагат за получаване на телесни течности и удължаване на адипоцитите и по този начин в крайна сметка подобряване на външния вид на „портокаловата кора“ върху кожата.
Увеличаване на приема на течности ( вода, сок, полуобезмаслено мляко, гръцко или разтворимо кафе, неподсладен чай).

И накрая, физическата активност може да помогне за предотвратяване и борба с проблема с целулита и подобрява кръвообращението и лимфния и венозен дренаж на тъканите, а също така помага да се изгарят мазнини и премахване на местно, както и поддържане на нормално тегло.

И разбира се два мита които трябва да знаеш:

Мит 1: Кафето води до задръжка на течности
Истина: Кафето не само че не спомага за задържането но даже спомага за хидратацията. Това е в съответствие с Института по медицина на Националната академия на науките на САЩ, в който се посочва, че „напитки с кофеин, като кафе, спомагат в покриването на дневните нужди на течности подобно на безкофеинови напитки, тъй като съдържанието на вода е високо ( 90-100%).“

Мит 2: Кафето създава целулита
Истина: Истината е , че няма научни изследвания, които да свързват кофеина със създаването на целулита. Целулита е многофакторен проблем, тъй като се създава чрез комбиниране на различни причини, като например стрес, запек, хормонални промени, неправилно хранене, липса на физическа активност и наследственост. Кафето не е един от тях, тъй като има минимално количество на калории и мазнини (без добавена захар или мляко). Кафето изглежда действа СРЕЩУ целулита и затлъстяването, тъй като кофеинът увеличава метаболизма чрез увеличаване на термогените. Препоръчва се консумацията на 2-3 чаши кафе на ден, за предпочитане с колкото се може по малко захар ( за предпочитане кафява).

Ти как се бориш с целулита? Сподели твоето мнение в коментари или в форума!

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.