Защо винаги моите пръстите са толкова студени?

1 118

Без значение какво е времето , някои от нас винаги изглежда да страдат от хронично студени пръсти на ръцете и пръстите на краката. И при допир с заледени крайници усещането е доста болезнено. Вместо да се успокоявате с фразата “ студени ръце, топло сърце „, вероятността да имате лоша циркулация голяма.

Както се оказва, лоша циркулация не е причината. Когато е налице лоша циркулация, кожата ви всъщност получава цвят червено – бяло или синьо. Значение на кръвоносните съдове са разширени до пълния си капацитет, които им позволяват да се вземат в максималния размер на кръв.

Въпреки студоустойчивост да е различна за всеки, в по-голямата си част, това е напълно нормално за вашите ръце и крака, за да се чувстват замразяването, когато е студено. Това е част от естествения физиологичен метод за регулиране на телесната температура: температурата на Вашето тяло се контролира от хипоталамуса, термостата в мозъка ви. Когато сте изложени на студ, тялото ви издърпва кръв далеч от кожата в по-близо до ядрото си. За да могат да се затоплят жизненоважни органи, крайниците са оставени студени.

Но би ли могло да бъде нещо повече? Да, казват експерти. Супер студените крайници може да бъде симптом на болест на Рейно, заболяване, което причинява допълнително чувствителност към студ.

Когато хората с това заболяване – което е диагностицирано при около 20 на сто от населението на САЩ и е по-често срещано при жените и хората, които живеят в студен климат – изложени на студ, кръвоносните съдове в ръцете и краката са по-често студени. При това положение крайниците първо стават бели, а след това сини. Както се затопляте, по кожата ви може да почувствате боцкане или гъделичка и става в червеникава на цвят. Това най-често се среща в пръстите, но може да повлияе и устните, ушите, носовете, или дори зърната.

В редки случаи, Рейно може да доведе до сериозни и допълнителни проблеми, но за повечето хора, това не е фатално.

В допълнение към Рейно, професии, които изискват от вас да редовно да се работи с вибриращи инструменти (електрически инструменти) или по-често се извършват повтарящи се движения по цял ден биха могли трайно да увреди кръвоносните съдове и те ще засилят усещането за студ или изтръпване.

Други причини да се консултирате с лекар

Ако започнете да изпитвате скованост, тя би могла да посочи друга основна причина. Скованостат може да се свърже и с неврологични проблеми. Това може да се дължи на диабет или периферна невропатия, състояние, което прави крайниците по-малко чувствителни на допир.

Също така, ако имате наистина студени ръце и студени крака в съчетание с други признаци като загуба или промени косата, които могат да сигнализират за реален проблем. И ако един конкретен крайник ( един крак или няколко пръста ) изглежда да страда от тръпки по-често от другите, може да е признак на по-сериозен проблем на кръвоображението и дори съсирек.

Топли ръце

Вашият план за действие

Най-доброто нещо, което може да се направи, е да се опитате и да се избегнете да стоите дълго на студено и повтарящи се движения или вибрации. Ако не можете да се избегне навън студа, се уверете, че сте облечени добре и се покрили кожата си с топли дрехи. ( Носенето топли ръкавици е най-добре!) Също така избягвайте резки промени в температурата на тялото.

В по- драстични случаи или когато излизането на вън не може да бъде сведено до минимум, там са по-крайни решения. Носете топли вълнени чорапи или ръкавици, които да боцкат леко, за да стимулират кръвоображението.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.