Значението на основните чакри в Тялото

995

Санскритската дума чакра буквално се превежда като колело или диск. В йогата, медитацията и Аюрведа, този термин се отнася до колела на енергията в тялото. Има седем основни чакри, които се подреждат на гръбначния стълб, като се започне от основата на гръбнака към короната на главата. За да визуализирате чакра в тялото, представете си въртеливи колело на енергия, където материята и съзнанието се срещат. Тази невидима енергия, наречена прана, е от жизнено важно значение за жизнена сила, която ни държи енергизирани, здрави и живи.

Тези въртящи се колела на енергия съответстват на масивни нервни центрове в тялото. Всяка от седемте основни чакри съдържа комбинация от нерви и основните органи, както и нашите психологически, емоционални, и духовните състояния на съществуване. Тъй като всичко се движи, е от съществено значение нашите седем основни чакри да са отворени, балансирани и активни. Ако има запушване, енергията не може да тече.

Помислете за нещо толкова просто като си източване вана. Ако позволите на прекалено много косата да отиде в канала, ваната запушите канала за оттичане на водата. Тя ще застой и в крайна сметка ще се появят бактерии и плесен. Сходно е и с нашите тела и чакрите. При вана е проста поправката.Поддържане на чакра отворена е малко по-голямо предизвикателство, но не е толкова трудно, когато имаш съзнание. Умът, тялото, душата и духът са тясно свързани. Осъзнаване на дисбаланс в една област ще помогне на останалите да ги върне обратно в баланс.

Например: една жена, която наскоро е загубила съпруга си. Тя развива остър бронхит, който остава в гръдния кош, а след това получава болки в гърдите всеки път, когато тя кашля. Цялата сърдечната чакра е засегната в този случай. Ако тя осъществява връзката между загубата и бронхита, изцеление ще се случи много по-бързо.

Чакрите на материята

Първите три чакри, като се започне от основата на гръбнака са чакрите на материята. Те са от по-физическо естество.

Първа чакра: Муладхара (коренна чакра) е чакрата на стабилността, сигурността  и нашите основни нужди. Тя обхваща първите три прешлени, пикочния мехур и дебелото черво. Когато тази чакра е отворена , ние се чувстваме в безопасност и безстрашни.

Втора чакра: Свадхистхана (сакралната чакра) е център на нашата креативност и сексуалност. Тя се намира над срамната кост, под пъпа  и е отговорена за нашата творческа изява.

Трета чакра: Манипура (чакра на слънчевия сплит) означава лъскав скъпоценен камък и това е областта от пъпа към гръдната кост. Третата чакра е нашият източник на лична сила.

Четвъртата чакра: връзката между материя и дух

Разположена в областта на сърцето, четвъртата чакра, Анахата е в средата на седемте и обединява долните чакри на материята и горните чакри на духа. Четвъртата чакра е и духовна, но служи като мост между нашето тяло, ум, емоции и дух. Сърдечната чакра е нашият източник на любов и взаимноотеношения.

Когато работим чрез нашите физически чакри, първите три, ще можем да отворим по-пълно духовните чакри.

Чакрите на духа

Пета чакра: Вишудха е петата чакра, разположена в областта на гърлото. Това е нашият източник на вербално изразяване и способността да се говори най-високото истината. Петата чакра включва врата, щитовидната жлеза и паращитовидните жлези, челюстта, устата и езика.

Шестата чакра: Аджна се намира в между веждите. Нарича се още чакра на „третото око“. Аджна е нашият център на интуицията. Ние всички имаме чувство за интуиция, но ние невинаги чуваме и се вслушваме в предупрежденията. Съсредоточаването върху отварянето на Шестата чакра ще Ви помогне да усъвършенствате тази способност.

Седма чакра: Сахасрара или чакрата с“хиляди листенца лотос“ се намира в короната на главата. Това е чакрата на просветлението и духовна връзка с нашия Висш Аз, другите и в крайна сметка , към божественото. Намира се на короната на главата.

Насоки от чакрите

Информираността за кои от вашите чакри са извън равновесие е от ключово значение , за да ги балансирате. Нашите тела са в постоянно движение между баланс и дисбаланс. Някои дисбаланси могат да бъдат трудни за откриване. Така, че е добре да насочите вниманието на вашето тяло / ум и да започне да се учите от сигналите, които дава тялото.

Например, ако често имате запек, може да се открие запушване на първата чакра. A повтарящите се болки в гърлото насочват към блокирана пета чакра . Честото главоболие около района на челото може да означава, че Вашата шеста чакра е блокирана.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.